Aldi vs. Lidl: flexek a boncasztalon
2020/12/08 SipiÚr

Aldi vs. Lidl: flexek a boncasztalon

Volt idén egy olyan pillanat, amikor bár térben nem, de időben egyszerre lehetett hozzáférni az Aldi és a Lidl saját márkás, 1200W teljesítményű sarokcsiszolójához. Mindkettőnek van egy fontos fícsöre: szabályozható a fordulatszámuk.

Kakuszi izgalomba is jött, mert a saját flexein csak ki-be kapcsoló van, és bizony előfordul, hogy jól jön, ha nem a maximális fordulatszámon forog a vágótárcsa vagy a csiszolólap, drótkorong, akármi. Úgyhogy beugrik a Lidlbe, és vesz egyet. De a saját, évekkel ezelőtt vásárolt 1200 wattos Parkside-ommal gyűjtött tapasztalatok alapján mondtam neki, hogy csak akkor vásárolja meg bármelyiket, ha hajlandó némi kompromisszumra. Illetve, hogy jó lenne megnézni, mit tud az Aldi gépe.img_1196.JPG

Három- és tizenkétezres percenkénti fordulat közt lehet mindkét gépet szabályozni, 125 milliméteres tárcsákhoz vannak tervezve, méreteik is nagyon hasonlóak, tehát alap tulajdonságaikban meglehetősen közel vannak egymáshoz. Ahol jelentős különbséget találhatunk, az a kapcsolók kialakítása – a Ferrex gépnek van egy biztonsági füle, amit be kell nyomni, hogy be lehessen kapcsolni a gépet, a Parkside flexnél a véletlen bekapcsolás ellen úgy védekeznek, hogy a kapcsolót előretolva kell lenyomni. A Ferrexnél folyamatosan nyomni kell a gombot, a Parkside levesz egy kis terhet a használó válláról, mert a kapcsoló reteszelve tud maradni. Ez persze okozhat kellemetlen meglepetéseket, ha az ember nem kapcsolja ki egy határozott mozdulattal a flexet, az akár olyankor is kaszabolhat, amikor már nem szeretnénk. Viszont gondoltak arra, hogy ne rántsa ki magát a kezünkből/vágja le az ujjunkat a gép, ha valamilyen oknál fogva benyomott kapcsolóval kerülne áram alá a gép (mondjuk a levert biztosítékot úgy csattintja vissza valaki, hogy nem vagyunk rá felkészülve, stb.), mert ilyenkor újra ki- és be kell kapcsolni, hogy elinduljon.

Nagyon másképp van megoldva a védőburkolat rögzítése és a kialakítása is a két gépen. A Parkside-on egy masszív, de alul és felül is fedett burkolat van, amit csak csavarhúzó használatával lehet leszerelni, ugyanakkor szerszám nélkül lehet forgatva állítani. Határozott kattanásokkal rögzül a pozíciókban – de ez azt jelenti egyrészről, hogy nem fokozatmentes az állítás, illetve, menet közben kiderült, hogy annyira azért nem határozott a rögzítése, hogy ne tudjon zörögni használat közben. A Ferrexnek egy békazárral/patentzárral lehet a fokozatmentesen forgatható burkolatát teljesen rezgésmentesen rögzíteni. És bár ez a burkolat kevésbé mély, és a lemezből préselt része csak egy oldalon „zárt”, kapunk hozzá egy felpattintható műanyag burkolatot is.

Használat közben aztán persze a burkolatok további előnyeire és hátrányaira is fény derült, sőt egy kicsivel az egyik géppel mintha határozottabban lehetett volna vágni a zártszelvényt. Illetve azt is megnéztük, mennyi kenőanyagot (zsírt) tettek a gyárban a fogaskerekekhez. Érdemes megnézni a videót, mert ezek, meg sok minden más is kiderül a gépekről. Többek közt az is, hogy mi az a tulajdonsága mindkét gépnek, ami miatt nem biztos, hogy mindenkinek meg fognak felelni, ha állítható fordulatszámú sarokcsiszolóra van szükségük.

Ha eddig még nem tettétek, iratkozzatok fel az Autósimogató Youtube-csatornájára, lájkoljatok minket Facebookon és kövessetek Instagramon!

 

Itt a vége! Tetszett? Oszd meg másokkal is! Megosztom facebookon
lidl barkács flex aldi szerszám sarokcsiszoló unboxing parkside ferrex WWS-EWS1200-Z01 PWS 125 F5

Te sem hagyhatod szó nélkül!

A bejegyzés trackback címe:

https://autosimogato.blog.hu/api/trackback/id/tr5216321036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása