Mintha a Tesla dízel autókat gyártana - MAN villanybusz
2022/02/17 SipiÚr

Mintha a Tesla dízel autókat gyártana - MAN villanybusz

Amikor kiderült, hogy a következő villanybusz, amit megnézhetünk, egy MAN Lion's City E lesz, csak leokéztam magamban a dolgot. Aztán később rájöttem, az elektromos MAN busznak mélyebb jelentése is van az automobilizmus szempontjából. Mert az augsburgiak nélkül talán sosem lett volna sikeres a dízelmotor.

Szóval, itt egy „man”, ami ugye igazából Em-Á-En.baloldala.jpg

De ahogy a múltkori BYD busz is sokaknak lesz csak „bid”, úgy egy csomó embernek ez a márka csak „man” marad, mert a „man-fülkés” Rábák óta már nagyon megszoktuk. És hát különben is: Kama-három, meg Jelez, mert nálunk történelme van a nagyvas-nevek félreolvasásának. A cirill betűkkel logózott Kamazokat (КамАЗ) sokan Kamaháromozták régen, de aztán megtanulta mindenki, de nekem például vagy húsz év kellett, mire valaki szólt, hogy a Jelez teherautók nevét valójában úgy kell mondani, hogy „Jelcs”. Mert a régi Jelczek logójában a „c” teljesen úgy nézett ki, mint az „e”, meg ugye annak van értelme, hogy Jelez, de annak, hogy Jelcz, semmi. Persze félreérthető tipográfiáért nem kellett messzire menni, lásd Ikarus Z80 meg a többi „Z”, azaz a 280-asok meg az egész 200-as család.

Na, de a kiejtésügyi kitérő után vissza az MAN-hez, meg hogy miért is annyira szimbolikus egy villanymotoros MAN busz. A Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg egy több évszázados múlttal rendelkező cég, ami már önmagában is érdekes, de ha hozzávesszük, hogy ők nem csak gyártottak dízel-rendszerű motorokat, de konkrétan magát a feltalálót, Rudolf Dieselt is ők szponzorálták, mi több, az első, működő Diesel-prototípust is az MAN gyártotta, láthatjuk, az MAN nem kis név a történelemben. Röviden, amióta van dízelmotor, ők gyártanak dízelmotort, szinte mindenbe és bármibe. Egy új, előremutató, takarékos és kiemelkedően hatékony technológia úttörői voltak.

Korabeli fotón a gyár és az első, működőképes dízel prototípus

Érdekes adalék, hogy bár legendás harckocsit is gyártottak - a második világháborús Panther (Párduc) tankot –, de a motor nem házon belül készült, hanem a Maybachnál. Mert, bármennyire is meglepőnek tűnhet, 80 évvel ezelőtt még teljesen szokványosnak számított, ha egy harckocsiban benzinmotor dolgozott. Aztán persze ez elmúlt, egy idő után szinte kizárólag dízelmotorok kerültek a páncélteknőkbe. Meg a teherautókba, buszokba, generátorokba, hajókba…

Pantherek az MAN gyártószalagján - érdekes módon a motorokat nem ők, hanem a Maybach készítette ezekbe is

Tehát beülhettünk a világ legrégebben dízelmotorokat gyártó cégének full elektromos autóbuszába. A kétbites világnézetűeknél az ilyesmi teljes rendszerleállást eredményezhet – mintha Elon Musk holnaptól 1,9 TDI-vel szerelné a Model S-tt. Jó, persze ez nem azt jelenti, hogy innentől kezdve minden MAN buszba csak és kizárólag elektromos hajtást tesznek, nem bolondultak meg, hiszen mindenhol nem lehet elektromos buszokkal megoldani a tömegközlekedést. De ha valahol elektromosra akarnak váltani, ott az MAN katalógusait is lapozgathatják a döntéshozók. Mi pedig a mit a Zöld Busz Programnak köszönhetően épp Kaposváron tesztelt példányt nézhettük meg közelebbről.balkanyar.jpg

 

Mi az a Zöld Busz Program? Röviden: a programban a 25 ezer főnél nagyobb lakosságú városok pályázhatnak, összesen 36 milliárd forintnyi támogatásra. Ezt a támogatást új elektromos buszok, illetve önjáró trolibuszok beszerzésére kaphatják. Ha részletesebben érdekel, kattints erre a linkre.

A program része a Zöld Busz Mintaprojekt – ennek köszönhető, hogy nyolc olyan helyszínen, ahol adottak a körülmények, tesztüzemben, több héten át gyűjthetik a tapasztalatokat a villanybuszokkal.

Ha az ember nem jártas a buszok világában, nem is gondolná, mennyire kézműves termékek ezek. Persze nem úgy, mint ahogy mondjuk egy kézzel karosszált Bugatti volt kézműves, de az biztos hogy kézművesebb, mint egy kézműves sör. A sokféle megrendelő sokféle konfigurációban tudja rendelni az adott típust, maga határozza meg a fényezés és a beltér színeit, anyagait, az üléskiosztást, a sofőrállás jellegét, szinte mindent. A kézi munka is jelentős az ilyen járműveknél.belter.jpg

Az talán túlzás, hogy nincs két egyforma busz, de az biztos, hogy nagyon sokfélék még az adott családhoz tartozó járművek is. A videóban megmutatjuk, mik azok az ügyes trükkök, amivel egyszerűen variálhatóvá válhat egy busz, milyen apróságokkal lehet növelni a sofőr kényelmét és csökkenteni a zajterhelését. Az is kiderül, miért emlegetünk hat darab hármas Golfot, illetve mi az a részlet, ami kifejezetten zavaró lehet a sofőr szempontjából.fentrol.jpg

Nem az MAN Lion's City E volt az első elektromos autóbusz, amit kipróbálhatunk - láthattuk az Ebusco buszát, megnézhettük, hol gyártják az elektromos Ikarusokat, Szolnokon vadászgépek árnyékában jártuk körbe a SOR-buszt (amiből az elektromos Credobusok fognak inspirálódni), ezért, ha érdekel a téma, ne felejts el lájkolni minket a Facebookon, követni Instagramon, illetve feliratkozni a YouTube-csatornánkra!

 

Itt a vége! Tetszett? Oszd meg másokkal is! Megosztom facebookon
környezetvédelem elektromos autó elektromos busz MAN elektromobilitás zöld busz program electromobility Lions City E

Te sem hagyhatod szó nélkül!

A bejegyzés trackback címe:

https://autosimogato.blog.hu/api/trackback/id/tr4317505574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása