Háztáji hegesztéshez jó lesz?
2020/01/18 SipiÚr

Háztáji hegesztéshez jó lesz?

Kakuszi Zoli a saját munkájához korábban háromféle hegesztési technikát használt: hol klasszikus pálcással dolgozott, hol a bikakábel teszteknél használt ponthegesztővel dolgozta egybe a fémdarabokat, volt, hogy AVI-géppel húzta az ívet. Ja, és ne feledjük, volt, hogy lánggal olvasztotta egybe a vasdarabokat. De hagyományos COgépe nem volt. Ez az, aminél a gép egy vékony drótot tol ki magából hegesztés közben – a drót kettő az egyben funkcióval bír: egyrészt maga az elektróda, másrészt a hozaganyag, amit a hegfürdőbe adagolva összeköti a munkadarabokat. Egy nagy vaspalackból pedig védőgázt (általában szén-dioxidot, amit népies egyszerűsítéssel mindenki CO-nak mond, ami persze így, ebben a formában szén-monoxid, de nem kell mindenbe belekötni :) )

Aztán kipróbált egy CO-t, és úgy döntött, neki is kell egy, mert lesznek olyan feladatok, amihez meg egy ilyen gép az ideális. Alapos piackutatás után azonban arra jutott, hogy ő inkább nem klasszikus CO-gépet venne, hanem porbeleset. Aminek nagy előnye, hogy bár ugyanúgy egy drótot tol ki magából, de nincs külön palack. Mert a drót közepében futó üregbe van beletöltve védőgázképző por, hegesztés közben ez helyettesíti a CO-t. Tehát kisebb, könnyebb, egyszerűbb. Akkoriban árulták a LIDL-ben a porbeles gépet, egész jó áron. De utána olvasva, a paramétereket kielemezve úgy döntött, neki az nem fog megfelelni. Vett inkább egy valamivel drágábbat. És azóta is szerelemben van a kis géppel.img_3799.JPG

Egyértelmű volt, hogy össze kell kóstolni a januári akcióban mért Parkside gépet az övével. Egyrészt, mert a leírás szerint a gépen változtattak (már a cikkszáma sem ugyanaz, mint féléve), másrészt érdekes megnézni, hogy a durván másfélszer drágább Alfaweld Hobby 131-hez képest mit tud.

A porbeles gépek sokkal jobban fröcskölnek, mint egy hagyományos CO-hegesztő, sok kis "vasgöböt" raknak a munkadarabra, és a védőgáz maradványai is lerakódnak. Éppen ezért muszáj drótkoronggal letisztítani a varrat környékét. Jelentős volt a két gép közt fröcskölésben és adagolhatóságban, kontrollálhatóságban

A videó elég hosszúra sikerült, de ez van, ha igyekszünk alaposan kipróbálni a gépeket. Egészen biztos, hogy vérprofi hegesztéstechnikusok kezében másképp muzsikálnak a gépek, de épp az volt a cél, hogy megnézzük, nem teljesen kezdő hobbisták hogy birkóznak meg a feladattal. Próbáltuk vastagabb anyagokkal – zártszelvényekkel, és vékony, 0,8 mm-es lemezekkel is, hogy a karosszéria javításhoz hasonló körülményeket szimuláljunk. Nem szeretném lelőni a poént, érdemes megnézni a videót, sok hasznos infó kiderül belőle.

Itt a vége! Tetszett? Oszd meg másokkal is! Megosztom facebookon
lidl barkács unboxing parkside PFDS 120 A2

Te sem hagyhatod szó nélkül!

A bejegyzés trackback címe:

https://autosimogato.blog.hu/api/trackback/id/tr9515414970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása